Φωτοδιαδρομή Mε τον Παναγιώτη: Αώος ο Ποταμός – Το Γεφύρι της Κόνιτσας

Posted by

Το Γεφύρι της Κόνιτσας

Το γεφύρι της Κόνιτσας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι που βρίσκεται στην Ήπειρο και κατασκευάστηκε το 1870, από τον Πυρσογιαννίτη μάστορα Ζιώγα Φρόντζο. Είναι κτισμένο στην είσοδο της πόλης, στο τέλος της χαράδρας του Αώου ποταμού τον οποίο και γεφυρώνει.

Η τοποθέσια που βρίσκεται είναι μαγευτική με τον Αώο ποταμό να ρέει κάτω από την καμάρα του και το φαράγγι του Αώου να εντυπωσιάζει με την απίστευτη φυσική ομορφιά του.

Το γεφύρι αυτό , που διατηρει ακόμα κάτω από την καμάρα του το καμπανάκι που προειδοποιούσε για τους ισχυρούς ανέμους που καθιστούσαν επικίνδυνη τη διάβαση , είναι ένα αληθινό έργο τέχνης και ενώνει κατά ένα μαγικό τρόπο τον ανθρώπινο πολιτισμό με την άγρια φύση.

O Ποταμός Αώος

Ο ποταμός Αώος βρίσκεται στην Ήπειρο από την πλευρά της Ελλάδας και περνάει μέσα από μια μοναδική διαδρομή 260 χιλιομέτρων.

Ο Αώος πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και σχετικά στην αρχή του διαρρέει τη χαράδρα Βίκου – Αώου. Πρόκειται για μια διαδρομή απαράμμιλης ομορφιάς ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα. Αυτό που κάνει τον ποταμό Αώο, όμως, να ξεχωρίζει σε σχέση με τα άλλα ποτάμια της Ελλάδας είναι το πού ακριβώς εκβάλλει. Περνώντας νοτιοδυτικά της Κόνιτσας εισέρχεται στην Αλβανία. Εκβάλλει, έτσι, στην Αδριατική θάλασσα αποτελώντας το μοναδικό ποτάμι στην Ελλάδα που χύνεται σε ξένη θάλασσα.

Στον ελλαδικό χώρο ο Αώος κάνει μια διαδρομή 70 χιλιομέτρων η οποία είναι πολύ ξεχωριστή. Ο ποταμός πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου, λίγο έξω από το Μέτσοβο. Σε αυτή την περιοχή δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1980 η ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Οι εικόνες της φύσης που θα συναντήσεις εκεί, μοναδικές.

Στη συνέχεια ο ποταμός περνάει από τη χαράδρα ανάμεσα στα δύο βουνά. Το μήκος της χαράδρας είναι συνολικά 8 χιλιόμετρα και το πλάτος της κυμαίνεται από 300 μέτρα ως 2,5 χιλιόμετρα. Πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά και κρυφά μυστικά θα βρεις σε αυτή τη διαδρομή. Ένα από αυτά είναι η Μονή Στομίου. Χτισμένο μέσα στη χαράδρα, αυτό το μοναστήρι είναι πραγματικά ένα στολίδι για την περιοχή.

ατά την έξοδο της χαράδρας, μέρος της οποίας μπορείς να περπατήσεις κάνοντας πεζοπορία, βρίσκεται το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, χτισμένο το 1870.

Ένα ποτάμι γεμάτο εμπειρίες

Ο ποταμός Αώος προσφέρει μια σειρά από διαφορετικές εμπειρίες όποια εποχή του χρόνου κι αν βρεθείς στην περιοχή. Μπορείς να κάνεις από ράφτινγκ όλες τις εποχές του χρόνου, μέχρι βουτιές το καλοκαίρι. Ή απλώς να περπατήσεις δίπλα του ρουφώντας εικόνες και ήχους από τη φύση. Να κάτσεις στα βράχια του και να διαβάσεις ένα βιβλίο. Το σίγουρο είναι ότι θα σε γοητεύσει από την πρώτη στιγμή…