Εκεί στη γειτονιά της Πίνδου, στα Βόρεια, η αμόλυντη φύση φαντάζει παντοδύναμη. Οι άνθρωποι, τα χωριά, τα μνημεία, τα τοξωτά γεφύρια μοιάζουν ξεχασμένα, υποταγμένα. Μόνο οι εποχές έχουν τη δύναμη να μεταλλάσσουν το ποικιλόμορφο τοπίο και να πιστοποιούν ότι ο χρόνος κυλά. ΄Ετσι ο επισκέπτης, έρμαιο αυτής της μαγείας, απλώς αφήνεται να τον συνεπάρει το τοπίο. Ούτως ή άλλως πάντα θα νοσταλγεί και θα ελπίζει στην επιστροφή.
Η προσέγγιση του Παραδείσου δεν γίνεται ποτέ από ένα μόνο μονοπάτι, και το χωριό Σπήλαιο είναι το πιο κατάλληλο μονοπάτι 26 χλμ. δυτικά από τα Γρεβενά στη βορειοδυτική Ελλάδα χτισμένο στα 1000 μέτρα υψόμετρο.
Το χωριό αυτό, τόπος ιστορικός , είναι χτισμένο σε ένα «μπαλκόνι» του βουνού ΄Ορλιακας. Για τους κατοίκους του, η ζωντανή φύση είναι καθημερινότητα, ενώ για τον επισκέπτη συναρπαστική αποκάλυψη. Η ομορφιά του και η ιδιαιτερότητα του τοπίου αναγνωρίστηκε από την πολιτεία που το χαρακτήρισε και επίσημα <<ως τόπο ιστορικό και ιδιαιτέρουφυσικούκάλλους>> (ΦΕΚ 526Β΄/8-5-1973)
Στο χωριό θα πρέπει όλοι να επισκεφθούν το θαυμάσιο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1633. Το μοναστήρι βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Ο ρυθμός του είναι βυζαντινός και οι αγιογραφίες χρονολογούνται από το 1641 εώς το 1658. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η ξυλόγλυπτη πόρτα του, το επίσης ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο, τα κειμήλια και οι εικόνες μεγάλης αξίας.
Από την Κοίμηση ο επισκέπτης πιάνει την άκρη του νήματος της μαγείας του Σπηλαίου. Περπατώντας μέσα στον κήπο που περιβάλλει την εκκλησία φθάνει στην άκρη του απότομου βράχου στο Καραούλι, όπου αποκαλύπτονται η άγρια ομορφιά και η δυναμική εναλλαγή του τοπίου που περιβάλλει το χωριό. Εκεί δίπλα βρίσκεται και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής μέσα σε ένα τοπίο καταπληκτικής ομορφιάς.
Οι πλαγιές του ‘Όρλιακα και των απέναντι βουνών «γκρεμίζονται» ως την κοίτη του Βενέτικου ποταμού, ο οποίος στριμώχνεται μέσα σε επιβλητικά, στενά πέτρινα φαράγγια. ΄Οταν ο επισκέπτης αποδεσμευθεί από την ομορφιά αυτού του τοπίου που τον κρατά καθηλωμένο στην άκρη του βράχου μπορεί να πάρει τον χωματόδρομο που θα τον φέρει κοντά στο ποτάμι. Εκεί, στην είσοδο του φαραγγιού υπάρχει το δίτοξο ονομαστό γεφύρι της Πορτίτσας το οποίο κτίσθηκε το 1743. Πάνω από την έξοδο του φαραγγιού ανοίγεται ένα όμορφο όσο και απόκρημνο σπήλαιο, το Κελί της Καλογριάς, γεμάτο σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Ξεχωριστά είναι επίσης με λιγότερη επισκεψιμότητα μεν αλλά το ίδιο εντυπωσιακά δε, είναι το γεφύρι του Κατσογιάννη και το γεφύρι του κλέφτη.
Το χωριό περικλείεται από κάστρο της εποχής του Ιουστινιανού το οποίο προφύλασσε τους κατοίκους του από επιδρομές που γινόταν από διάφορους εχθρούς μέχρι και τα χρόνια της τουρκοκρατίας όπου έγινε και η ξακουστή μάχη του Ζιάκα (για την οποία θα βρείτε πληροφορίες στην ενότητα ιστορία). Το κάστρο σώζεται αυτούσιο σε πολλά σημεία.
Στην κορυφή του χωριού δεσπόζει επιβλητικά η κορυφογραμμή του Σταυρού που είναι σαν να παρατηρεί στωικά τα τεκταινόμενα ανά τους αιώνες στο χωριό. Στην πάνω γειτονιά στην περιοχή Κούλια (που στα τούρκικα σημαίνει παρατηρητήριο) μπορείς να διακρίνεις ακόμη κτίσματα από την ακρόπολη του χωριού και να θαυμάσεις την υπέροχη θέα από τον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα έως τον Όλυμπο.
Θα μπορούσαμε να σας μιλάμε με τις ώρες για τις ομορφιές και τα αξιοθέατα του χωριού αλλά θα κινδυνεύαμε να χαρακτηριστούμε ως τοπικιστές και ως μη αντικειμενικοί. Οπότε σας αφήνουμε να τα διαπιστώσετε από μόνοι σας ως επισκέπτες του Σπηλαίου, στο οποίο εμείς αισθανόμαστε περήφανοι και τυχεροί που έχουμε καταγωγή από έναν τόσο ευλογημένο τόπο.
Το Φαράγγι της Πορτίτσας βρίσκεται στα δυτικά του νομού Γρεβενών ανάμεσα στα μικρά βουνά του Σπηλαίου και της Λυκότρυπας στους ανατολικούς πρόποδες του Όρλιακα. Με συνολικό μήκος περίπου 500 μέτρα, το φαράγγι κινείται προς τα ανατολικά και περιβάλλεται από θεόρατους απότομους βράχους που βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον δημιουργώντας μία μαγευτική ζικζακωτή διαδρομή.
Η απαράμιλλου κάλλους διαδρομή συμπληρώνεται από τα σμαραγδένια νερά του ποταμού Βενέτικου που διέρχεται μέσω του φαραγγιού. Μην ξεχνάτε ότι ο ποταμός Βενέτικος είναι γνωστός για τα νερά με το χαρακτηριστικά πρασινωπά νερά που αλλάζουν χρώμα μόνο κάθε φθινόπωρο εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων. Λίγο πριν μπει στο φαράγγι, ο ποταμός Βενέτικος δημιουργεί την μικρή κοιλάδα της Κανάβης που οδηγεί στο Φαράγγι της Πορτίτσας.
Το γεφύρι της Πορτίτσας βρίσκεται στο χωριό Σπήλαιο, του νομού Γρεβενών και απέχει 45 χιλιόμετρα από την ομώνυμη πρωτεύουσα.
Ανάμεσα στα βουνά Σπηλαίου και Λυκότρυπας δημιουργείται η κοιλάδα Κανάβη. Η ευχάριστη αγκαλιά της κοιλάδας με τα νερά του ορεινού ρέματος να κυλούν νωχελικά ανάμεσα σε κροκάλες και πλατάνια, ημερεύει τη σκληρότητα της ορεινής γης.
Η κοιλάδα καταλήγει σε βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Πορτίτσα, ενώ η έξοδος του ονομάζεται Καρούτες. Την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει στο βάθος το βράχινο φράγμα που σχηματίζουν σαν συμπληγάδες οι δυο αντικριστοί κάθετοι βράχοι το οποίο εμποδίζει αποφασιστικά το άπλωμα του μικρού οροπεδίου. Μπροστά από το στενόμακρο στόμιο του φαραγγιού που χάσκει σαν πόρτα που ξεχάστηκε ανοικτή, το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας δρασκελίζει το ποτάμι δίνοντας διέξοδο στην επικοινωνία των ντόπιων ανάμεσα στο Σπήλαιο και το Τρίκωμο.
Ο ποταμός που περνά κάτω από την κάμαρα του γεφυριού είναι ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος Ελληνικός ποταμός (μήκος 297 χιλιόμετρα).
Η κατασκευή της γέφυρας υπολογίζεται το 1743 και σύμφωνα με πηγές χτίστηκε με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου. Είναι δίτοξο με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει στα 13,80μ και του μικρού τα 5μ. Το συνολικό του μήκος είναι 34 μ. και το πλάτος του 2,70 μ. , το δε συνολικό του ύψος του φτάνει τα 7,80 μ.
Από το γεφύρι ξεκινά λίθινο μονοπάτι που φτάνει ως το χωριό.