Γεωργία Ζεμπιλιάδου – Εφαρμόζεται επιτέλους η περιβαλλοντική νομοθεσία για τις Ανεμογεννήτριες στα Πιέρια Όρη.

Posted by

Δικαίωση μετά  την καταγγελία μας για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην διαδικασία Περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργου.

Στις 2/4/2023 με επιστολή μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταγγείλαμε τη διαδικασία που αφορούσε στο έργο: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), ισχύος 44,85 MW στη θέση «ΣΚΟΤΕΙΝΟ-ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ-ΑΒΔΕΛΑ-ΤΟΥΡΛΑ», στους Δήμους Βελβενδού & Κατερίνης, στις Π.Ε. το Κοζάνης & Πιερίας», από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ ΑΕ, καθώς όπως διαπιστώσαμε,στην φάση της Διαβούλευσης της Μελέτης, αυτή  δεν στάλθηκε, κατά παράβαση του Νόμου, στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) προκειμένου να αποφανθεί περί της νομιμότητας του έργου.

Με την επιστολή μας ζητήσαμε την παρέμβαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  για την αποκατάσταση της νομιμότητας για τα Πιέρια, αλλά και συνολικότερα  για τη Δυτική Μακεδονία και ενημερώσαμε και τους άμεσα εμπλεκόμενους Δήμους Βελβενδού και Κατερίνης. 

Κατόπιν των πιέσεων το Υπουργείο αναγκάσθηκε να καταθέσει   στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α)  συμπληρωματικό αίτημα γνωμοδότησης επί του Φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων (Φ.Μ.Π.Ε.) του έργου.

Είναι γνωστό ότι η Περιβαλλοντική Νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή όσον αφορά στην κατασκευή έργων σε περιοχές που προστατεύονται, λόγω της υψηλής αξίας των οικοσυστημάτων τους.

Ειδικά όταν πρόκειται για Οικοτόπους Προτεραιότητας όπως είναι τα Πιέρια Όρη είναι υποχρεωτικό να γνωμοδοτεί ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α). (άρθρο 7 του Ν. 3937/2011). Η αρνητική γνωμοδότηση αυτού του Φορέα στην ουσία σταματά τη διαδικασία αδειοδότησης και φυσικά και το έργο.

Βροντοφωνάξαμε ότι τα Πιέρια πρέπει να σωθούν και μαζί με αυτά  όλες οι  περιοχές φυσικού κάλλους που σήμερα κατακλύζονται από την άναρχη, καταστροφική και χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων Ενέργειας . 

Πετύχαμε να εφαρμοσθεί η Περιβαλλοντική Νομοθεσία στα Πιέρια και θα παρακολουθούμε το θέμα  ως το τέλος.

Η Περιφέρεια της  Δυτικής Μακεδονίας μετά την βίαιη απολιγνιτοποίηση, βιώνει ήδη και την βίαιη καταστροφή του φυσικού της πλούτου και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα Πιέρια.  Η κατασκευή 13 ανεμογεννητριών εντός των Δημοσίων Δασών «Σκοτεινών – Φτέρης- Λιβαδίου – Πλατανορέματος», «Ρητίνης – Βρύας», στα όρια του Δάσους «Σκοτεινών – Φτέρης – Λιβαδίου – Πλατανορέματος» και στο Δημοτικό Δάσος Μηλιάς, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή, σε ένα προστατευόμενο και πανέμορφο βουνό και θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις τόσο  στο περιβάλλον όσο και στην αναπτυξιακή προοπτική των γύρω περιοχών.  

Η μεγάλη μάχη είναι μπροστά και πρέπει να την δώσουμε όλοι μαζί

Αυτή είναι η ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ  για τη Δυτική Μακεδονία και πρέπει να αντιδράσουμε.

Ο συνδυασμός μας θα συνεχίσει την παρεμβατική πολιτική του, ως οφείλει, αξιοποιώντας όλες τις θεσμικές δυνατότητες της δημοκρατικής μας Πολιτείας. 

Για τον Συνδυασμό « ΕΛΠΙΔΑ»

Γεωργία Ζεμπιλιάδου 

Περιφερειακή Σύμβουλος – Επικεφαλής