Περιοδεία στελεχών της Συμμαχίας Πράσινο και Μωβ στην Καστοριά.

Posted by

Άμεση ανάγκη για Οδικό Χάρτη εξόδου της περιοχής από την Γούνα.

Σημαντικές συναντήσεις πραγματοποίησε η συμμαχία «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» στην περιοχή της Π.Ε. Καστοριάς. Στην περιοδεία συμμετείχαν οι Γιάννης Παρασκευόπουλος και Ηλίας Παπαθεοδώρου, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Πράσινο & Μωβ, καθώς και οι υποψήφιοι Βουλευτές Λευτέρης Ιωαννίδης και Φανή Φτάκα-Τσικριτζή. Συμμετείχε επίσης ο Λάζαρος Τσικριτζής, πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης.

Στο Επιμελητήριο Καστοριάς πραγματοποιήθηκε μακρά και ουσιαστική συζήτηση με τον πρόεδρο του κ. Καραταγλίδη. Η συζήτηση είχε ως βασικό επίκεντρο τα προβλήματα από τη μονοκαλλιέργεια της γούνας. Προτάθηκε ένα άλλο ισόρροπο οικονομικό μοντέλο με πολλούς πυλώνες. Ήδη ο αγροτικός τομέας της Καστοριάς παρουσιάζει σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια, μαζί με τη μεταποίηση και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα γίνονται βήματα και στον τομέα της καινοτομίας. 

Από το «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» επισημάνθηκε ότι η γούνα δεν έχει μέλλον: ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλαγές στα πρότυπα και τις επιλογές των καταναλωτών διεθνώς, κλείσιμο της ρωσικής αγοράς λόγω Ουκρανίας, οδηγούν μαθηματικά τη γούνα στη θέση του «επόμενου λιγνίτη». Ήδη η Κομισιόν και το ευρωκοινοβούλιο έχουν υπερψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για πλήρη κατάργηση της εκτροφής ζώων σε κλουβιά από το 2027: ακόμη και αν τελικά εξαιρούνταν τα γουνοφόρα, όπως πιέζει το λόμπυ της γούνας, και πάλι θα επιβληθεί  πολύ μεγαλύτερος χώρος ανά ζώο, καθώς και εξοπλισμός για βελτιωμένες συνθήκες εκτροφής, που θα ανεβάσουν το οικονομικό κόστος. 

Για το «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» η εκτροφή και εκμετάλλευση ζώων για αξιοποίηση της γούνας τους είναι μια δραστηριότητα που θα πρέπει ΣΤΑΔΙΑΚΑ να σταματήσει. Η Καστοριά, όμως, δεν θα πρέπει να πληρώσει με μαζική ανεργία και φυγή κεφαλαίων. Ζητούμενο λοιπόν είναι ένας έγκαιρος Οδικός Χάρτης Εξόδου από τη γούνα, με παράλληλο ολοκληρωμένο σχέδιο για παραγωγική αναδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας, και για κάλυψη όσων πλησιάζουν ήδη σε ηλικία συνταξιοδότησης: ως πρώτο βήμα προτείνεται άμεσος τερματισμός σε άδειες νέων εκτροφείων και εργαστηρίων, καθώς και στην εκπαίδευση σε ειδικότητες γούνας. Παράλληλα απαιτείται εκτεταμένος διάλογος για την οριστική απεξάρτηση. Κάτι τέτοιο θα έδινε δυναμική και στην Ταυτότητα Πράσινης Μετάβασης, την οποία προτείνει το «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» για όλη τη Δυτική Μακεδονία. Έτσι θα δοθεί επιπλέον αξία στα τοπικά προϊόντα, θα προσελκυστούν επιχειρήσεις πράσινης καινοτομίας και θα αυξηθούν οι δυνατότητες για ήπιο τουρισμό όλο τον χρόνο (Γράμμος ως εθνικός δρυμός, Νεστόριο, Κορέστεια, Οντρια κλπ με κέντρο  την Καστοριά και τη λίμνη της).

Στο Άργος Ορεστικό, στη συζήτηση με τον δήμαρχο κ. Κεπαπτσόγλου,  η αντιπροσωπεία του «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες του τοπικού Δήμου για την μείωση του ενεργειακού κόστους των δημοτικών υποδομών,  τις επενδύσεις του Δήμου σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που συναντά η υλοποίηση τέτοιων έργων. Η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Στις προγραμματικές θέσεις του «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» Πρόγραμμα – Πράσινο & Μωβ (prasinomov.gr) για στροφή στις ΑΠΕ και ενίσχυση δράσεων εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης, περιλαμβάνεται και πρόταση για ενεργειακές κοινότητες ανά δήμο που θα καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτικών υποδομών και θα διαθέτουν το υπόλοιπο για τις βασικές ανάγκες των ασθενέστερων τοπικών νοικοκυριών: Κάτι τέτοιο γίνεται ήδη στο Άργος Ορεστικό, όπως υπογράμμισε ο κ. Κεπαπτσόγλου.  

Τελευταία συνάντηση του «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» ήταν με την Ελευθερία Παπαδοπούλου, εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας «Κορέστεια SOS», που εδώ και αρκετό καιρό πραγματοποιεί σημαντικό αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος των Κορεστείων από εκτροφεία γουνοφόρων ζώων που πλέον εγκαθίστανται και εδώ.  Η περιοχή των Κορεστείων παρουσιάζει μοναδική αρχιτεκτονική, ιστορική και περιβαλλοντική αξία και αποτελεί αντικειμενικά έναν πανέμορφο τόπο. Είναι σημαντικό να υπάρχουν ομάδες πολιτών που επιδιώκουν να προστατεύσουν τον τόπο τους από δραστηριότητες που σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατές με τα χαρακτηριστικά του. 

Τα μέλη του «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» εξέφρασαν την στήριξη τους στην πρωτοβουλία και δήλωσαν πως θα είναι δίπλα στους πολίτες που αγωνίζονται για την διαφύλαξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας της περιοχής τους.