Χρήστος Αθ. Μπγιάλας- Yπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Γρεβενών-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Posted by

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΓΙΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΕ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Την εμπορική αγορά της πόλης των Γρεβενών, καθώς και καταστήματα εστίασης και αναψυχής, επισκέφθηκα το πρωί της Παρασκευής, 5 Μαΐου, μαζί με τους συνυποψήφιούς μου στο νικηφόρο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα Γρεβενά και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής

Στις συζητήσεις με τους εμπόρους, αναδείχθηκε η μεγάλη δυσαρέσκεια που καταγράφεται και η απόγνωση στην οποία βρίσκονται, από τις πολιτικές της κυβέρνησης. 

Τα προβλήματα που κυριαρχούν στην αγορά της πόλης είναι η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με τη μη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, η μείωση των εισοδημάτων, αλλά και ο φόβος και η αβεβαιότητα του εμπορικού κόσμου για το μέλλον των καταστημάτων.

Οι καταστηματάρχες μας μετέφεραν επίσης τον θυμό και την αγανάκτησή τους για την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από το κράτος, αλλά και για την προκλητική στήριξη και χρηματοδότηση «ημετέρων».  

Από τη πλευρά μας, ενημερώσαμε τον κόσμο της αγοράς για τις προτάσεις του κόμματος σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως:

1. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρείες.

 2. Εξίσωση με την φορολογία των μισθωτών, όλων των παραπάνω και αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ.

 3. Διαχωρισμός και διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία (1/3/2020 – 31/12/2022) για όλες τις ΜΜΕ, προς Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία. Ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

 4. Αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, κατάργηση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μοναδικής επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, για όλους τους πολίτες της χώρας.

 5. Ρύθμιση όλων των χρεών πριν την 28/2/2020 σε 120 δόσεις, με ταυτόχρονη διαγραφή προστίμων και γενναία μείωση των προσαυξήσεων προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 6. Δημιουργία Ειδικού Ακατάσχετου Επαγγελματικού Λογαριασμού, για πληρωμές μισθοδοσίας προσωπικού, Προμηθευτών, Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων.

 7. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στον κατώτατο συντελεστή.

 8. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος.

 9. Αλλαγή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό κάλυψης των οφειλετών και των επιχειρηματικών οφειλών προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες.

 10. Ανακατεύθυνση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για να ενισχυθούν δράσεις ανάπτυξης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. 

11. Η επιστρεπτέα προκαταβολή γίνεται ΜΗ επιστρεπτέα στη βάση της τήρησης των κριτηρίων επιλογής.