Το ιστορικό του αποκλεισμού του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ από τις εκλογές

Posted by

Το ιστορικό του αποκλεισμού του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ από τις εκλογές

Πώς έγινε ο αποκλεισμός του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ από τις εκλογές;

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων των κομμάτων για τις εκλογές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα μπορούσε να ήταν μια πρόοδος αν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα, είχαν εκπαιδευτεί στελέχη των κομμάτων και υπήρχε υποστηρικτή δομή. Τίποτα από αυτά δεν υπήρξε. Ούτε καν αυτό που προέβλεπε η σχετική προκήρυξη του 2020 για την δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (σελίδα 12 της ανάθεσης για την διαχείριση του συστήματος υποβολής υποψηφίων των κομμάτων): «Τέλος, μέσα από το υποσύστημα, χρήστες των Κομμάτων, Συνασπισμών Κομμάτων και των Συνδυασμών ανεξάρτητων υποψηφίων, θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα των αυτόματων ελέγχων συμμόρφωσης προς την εκλογική νομοθεσία που θα εκτελεί η εφαρμογή, στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έχουν καταχωρήσει, ώστε να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις πριν την υποβολή, ένεκα τυχόντων προβλημάτων ή παραλείψεων. Επίσης θα ενημερώνονται για την τελική ανακήρυξη των συνδυασμών τους από τον Άρειο Πάγο”. Η προκήρυξη γράφει το αυτονόητο. Τα κόμματα ειδοποιούνται και δεν αποκλείονται για μια τυπική παράλειψη, ένα ανθρώπινο λάθος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον ένα κόμμα ειδοποιήθηκε. Το Πρσδινο και Μωβ όχι. Τελικά λόγω μιας πλατφόρμα με προδιαγραφές προηγούμενης δεκαετίας αποκλείστηκε το
#ΠράσινοΜωβ

Η αναγγελία αποκλεισμού του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ από τις εκλογές

Το τμήμα Α1 του Αρείου Πάγου το βράδυ της Τρίτης 2 Μαίου, στις 20.00, ανακοίνωσε τη λίστα με τα κόμματα που θα επιτρέπονταν να συμμετάσχουν στις εκλογές καθώς και αυτά που για διάφορους λόγους κόπηκαν.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι μεταξύ άλλων κόπηκε το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ, χωρίς εκείνη τη στιγμή να αναλύσει το σκεπτικό του αποκλεισμού.

Την επόμενη μέρα που αναρτήθηκε ολόκληρη η απόφαση, αναφέρονταν σε αυτήν η αιτιολογία αποκλεισμού του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ ως εξής:

Δεύτερη απόφαση από τον Άρειο Πάγο

Οι ενέργειες του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ για να αλλάξει ο αποκλεισμός του από τις εκλογές

Με την αναγγελία του αποκλεισμού μας από τις εκλογές, την Τρίτη 2 Μαϊου, από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, ζητήσαμε να εκτεθούν οι λόγοι του αποκλεισμού. Ο Ν. Χρυσόγελος που ήταν στην αίθουσα όπου έγινε η αναγγελία, ζήτησε αμέσως να πάει στο γραφείο της προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά δεν επιτράπηκε και η αστυνομική φρουρά τον υποχρέωσε να βγει έξω από το κτίριο.

Την επομένη Τετάρτη 3 Μαίου και μόλις αναρτήθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου ξεκίνησε ένας μαραθώνιους προσπαθειών για αλλαγή της απόφασης του Αρείου Πάγου με επισκέψεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, προσπάθεια να συναντηθούμε με την υπηρεσιακή υπουργό εσωτερικών και στελέχη του Υπουργείου που έχουν την ευθύνη οργάνωσης των εκλογών. Η αλήθεια είναι ότι ο ένας μας παρέπεμπε στον άλλο και τελικά μόλις την Παρασκευή καταφέραμε να έχουμε δυο δια ζώσεις συναντήσεις. Τα υπομνήματα που καταθέσαμε δεν φαίνεται να έφτασαν από το Υπουργείο στον Άρειο Πάγο, τουλάχιστον συνοδευόμενα από μια θέση του υπουργείου για τα προβλήματα που προέκυψαν και την ερμηνεία της ολοκλήρωσης στην πραγματικότητα της διαδικασίας αν και δεν πατήθηκε το περίφημο κουμπί.

Επιστολή προς τον Άρειο Πάγο, 4 Μαίου 2023, ώρα 15.21

Προς την κυρία πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε,

Επανερχόμενοι στην χθεσινή από 3/5/2023 με Αριθμ. Πρώτ. 1153  αίτηση – ένσταση μας ενώπιον Σας και λαμβάνοντας υπόψιν την προστασία που επιφυλάσσει στη δράση των πολιτικών κομμάτων το Σύνταγμα, βλέπε Άρθρο 29, αλλά κυρίως  Άρθρο 51 παράγραφος 3 σύμφωνα με το οποίο: Οι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. Ο  νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.

Θεωρώντας περαιτέρω ότι η όλη διαδικασία συμμετοχής κομμάτων και υποψηφίων, όπως έχει διαμορφωθεί δεν πληροί τα κριτήρια  του Συντάγματος ιδιαίτερά δεν παρέχεται το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης ή ενημέρωσης του υποψηφίου για την πορεία της διαδικασίας, θα επιθυμούσαμε να σας αναφέρουμε ότι έχουμε ήδη στραφεί για την αντιμετώπιση του θέματος στην Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΠ 38443 /03/05/2023) του οποίου και αναμένουμε σχετική απόφαση

Μετά τιμής

Ελευθέριος Λεβαντης

Δικηγόρος Αθηνών (ΑΜΔΣΑ 21864)

Επιστολή στον Άρειο Πάγο

Δηλώσεις

https://youtube.com/watch?v=2T49LB7ArIg%3Fenablejsapi%3D1%26autoplay%3D1%26cc_load_policy%3D0%26iv_load_policy%3D1%26loop%3D0%26modestbranding%3D0%26rel%3D1%26fs%3D1%26playsinline%3D0%26autohide%3D2%26theme%3Ddark%26color%3Dred%26controls%3D1%26%26wmode%3Dtransparent

Οι ενέργειες του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ για να αλλάξει ο αποκλεισμός του από τις εκλογές

Με την αναγγελία του αποκλεισμού μας από τις εκλογές, την Τρίτη 2 Μαϊου, από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, ζητήσαμε να εκτεθούν οι λόγοι του αποκλεισμού. Ο Ν. Χρυσόγελος που ήταν στην αίθουσα όπου έγινε η αναγγελία, ζήτησε αμέσως να πάει στο γραφείο της προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά δεν επιτράπηκε και η αστυνομική φρουρά τον υποχρέωσε να βγει έξω από το κτίριο.

Την επομένη Τετάρτη 3 Μαίου και μόλις αναρτήθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου ξεκίνησε ένας μαραθώνιους προσπαθειών για αλλαγή της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Posted on 09/05/2023 in Δελτία Τύπου