Πάρις Κουκουλόπουλος: Συνειδητή επιλογή Ν.Δ.και ΣΥΡΙΖΑ η καθυστέρηση της Πτολεμαΐδας V! Γιατί να τους εμπιστευτούμε ξανά; 

Posted by

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνειδητή επιλογή αλλά και στην ανικανότητα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται η καθυστερημένη κατά 4 χρόνια έναρξη λειτουργίας της νέας Μονάδας, της ΠτολεμαΐδαςV, μια καθυστέρηση για την οποία η χώρα και η περιοχή μας πλήρωσαν βαρύ τίμημα, υποστήριξε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας σε συγκέντρωση στον Περδίκκα. 

Ο κ. Κουκουλόπουλος περιγράφοντας το χρονικό των λαθών και των εσκεμμένων παραλείψεων που ζημίωσαν τον τόπο μας, τόνισε ότι «Στις εκλογές της 21ης Μαΐου βάζουμε τέλος στα δυο αποτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη μας και στον τόπο μας έχουμε ατράνταχτες αποδείξεις γι’ αυτόμε την Πτολεμαΐδα V είναι μια από αυτές.

Το έργο αποφασίστηκε το 2007 και χρειάστηκε αγώνας για να μπει στο δρόμο της υλοποίησηςμόλιςτο  2010,  από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου-ΠΑΣΟΚ. 

Η αρχική σύμβαση προέβλεπε την εγκατάσταση του αναδόχουτον Μάρτιο 2015 ώστε η μονάδα να μπει σε εμπορική λειτουργία Μάρτιο του 2019 κάτι που αναμένεται τις  επόμενες εβδομάδες, με καθυστέρηση, δηλαδή, μεγαλύτερη από τέσσερα χρόνια που μόνο τυχαία δεν ήταν.

Η πρώτη σοβαρή καθυστέρηση σημειώθηκε με την ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ανέβαλε την εγκατάσταση του αναδόχου ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. Όταν τελικά κινήθηκαν οι διαδικασίες εγκατάστασης είχαν προκύψει τα capitalcontrols με αποτέλεσμα την αδυναμία έκδοσης εγγυητικής επιστολής από τον ανάδοχο. Έτσι δόθηκαν αλλεπάλληλες  παρατάσεις πριν καν εγκατασταθεί ο ανάδοχος και το έργο τελικά παραδόθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ με ημερομηνία ολοκλήρωσης Δεκέμβριο 2020. 

Το φθινόπωρο 2019, μετά την εξαγγελία της βίαιης απολιγνιτοποίησης από τον Πρωθυπουργό, ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι περί μετατροπής της λιγνιτικής μονάδας σε Φυσικού Αερίου για την οποία έχουν δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Η ενεργειακή κρίση έβαλε τέλος στο γαϊτανάκι, καθώς το κόστος παραγωγής της μονάδας εδώ και δυόμιση χρόνια είναι πολύ φθηνότερο από αυτό των μονάδων Φ.Α. 

Καθόλου τυχαία λοιπόν η καθυστέρηση, αλλά το τίμημα βαρύ. 

Στοιχειώδης γνώση των δεδομένων της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, αλλά και των λειτουργικών χαρακτηριστικών της μονάδας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η Πτολεμαΐδα V έλειψε αισθητά από το δίκτυο επί τέσσερα χρόνια και τα τελευταία  δύο η έλλειψή της ήταν τραγική καθώς οι επιδοτήσεις, σε αυτό το διάστημα, του πανάκριβου Φ.Α. στοίχισαν στον κρατικό προϋπολογισμό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι επιπτώσεις φυσικά στην περιοχή είναι πιο ορατές και ιδιαίτερα δυσμενείς. 

Η πρώτη καθυστέρηση είναι το βαρύ τίμημα της εμμονής και της ιδεοληψίας που χαρακτήρισε και εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η δεύτερη και μεγαλύτερη καθυστέρηση είναι το ακόμα πιο βαρύ τίμημα της συνειδητής εκχώρησης της Η.Ε. σε μεταπρατικά συμφέροντα του εισαγόμενου Φ.Α. από την κυβέρνηση της ΝΔ.»

Κλείνοντας, έθεσε το βασικό ερώτημα αυτών των εκλογών που «προκύπτει αβίαστα και δεν είναι ρητορικό, αλλά είναι ουσιαστικό και εξόχως πολιτικό. Γιατί να τους εμπιστευτούμε ξανά;»