ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΪΟΥ- Σκέψεις, προβληματισμοί και προτάσεις σχετικά με την υδροδότηση του Δήμου Βοΐου

Posted by

Σκέψεις, προβληματισμοί και προτάσεις σχετικά με την υδροδότηση του δήμου Βοΐου

     Τη στιγμή που οι πηγές του Ασκίου, του Βούρινου και του Έξαρχου παραμένουν ανεκμετάλλευτες και το νερό τους καταλήγει στα ρέματα, περιοχές όπως η Σιάτιστα και η Γαλατινή υδρεύονται από το φράγμα της Πραμόριτσας, που για να φτάσει το νερό εκεί λόγω του μεγάλου υψομέτρου με τις ενεργοβόρες αντλίες, το κόστος εκτοξεύεται, με αποτέλεσμα να επιμερίζεται σε όλους τους καταναλωτές του δήμου, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να υδροδοτηθούν από τις πηγές τις Μότσιαλης Ασκίου με μηδενικό λειτουργικό κόστος, λόγω διαφοράς υψομέτρου και με νερό ασύγκριτης ποιότητας.

     Έφτασε λοιπόν η ΔΕΥΑΒ μέσα σε 4 χρόνια να αυξήσει το χρέος στη ΔΕΗ από τα 4.000.000 στα 16.000.000. Από την άλλη μεριά η μελέτη για την ύδρευση από το φράγμα της Πραμόριτσας  έγινε σύμφωνα με τον πληθυσμό της απογραφής του 1991 που ήταν 30.000 περίπου κάτοικοι, πράγμα που σημαίνει ότι και να χάριζε η ΔΕΗ τα χρέη πάλι θα δημιουργούνταν, μιας και οι κάτοικοι με την απογραφή του 2021 είναι τώρα γύρω στις 15.000.

     Επίσης, το νερό της Πραμόριτσας χρήζει επιπλέον επεξεργασίας λόγω της οζονοποίησης, πράγμα που προσθέτει επιπλέον κόστος. Άξιο αναφοράς είναι και το πρόβλημα που εμφανίστηκε στο νερό της Σιάτιστας τον Δεκέμβριο του 2019, που λόγω ρύπανσης το με το επιβλαβές τετραχλωροαιθυλένιο, για μέρες το νερό ήταν ακατάλληλο όχι μόνο για πόση αλλά και για την προσωπική υγιεινή. 

     Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 3.500 νοικοκυριά στο δήμο οφείλουν από 300 μέχρι 1000 ευρώ και πολλοί επιχειρηματίες πάνω από 20.000 ευρώ. Σαν λύση στο πρόβλημα, προτείνω, αφού δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές,  να γίνεται η ύδρευση στις κατά τόπους περιοχές από τις πηγές του Ασκίου, του Βούρινου, του Έξαρχου κλπ. και συμπληρωματικά με το νερό της Πραμόριτσας. Ας προσπαθήσουμε όσο μπορούμε έτσι ώστε οι κάτοικοι του δήμου Βοΐου να έχουν πιο φθηνό και πιο καθαρό νερό.

Τσιόγκας Δημήτρης

Υποψήφιος σύμβουλος στο δήμο Βοΐου με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Email, tsiogkas.dimitrios@gmail.com

Kιν. 6982443889