Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Γρηγόρης Τζουμερκιώτης: Δράσεις υποστήριξης της αναπηρίας και εξασφάλισης προσβασιμότητας

Posted by

Δράσεις υποστήριξης της αναπηρίας και εξασφάλισης προσβασιμότητας

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής έθεσε ως προτεραιότητα της, την υποστήριξη και την ελεύθερη προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία, συντόνισε και υποστήριξε μια σειρά από δράσεις και υπηρεσίες, τόσο μέσα από την άρτια συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της αναπηρίας, όσο και από τις κοινωνικές υπηρεσίες που έχει υπό την ευθύνη της.

Αυτό το δίκτυο συνεργασίας, είχε τόσο καλά αποτελέσματα που ονομάστηκε από την ίδια την ΕΣΑμεΑ, ως καλή πρακτική. Αξίζει να σταθούμε και να δούμε κάποιες από τις πρωτοβουλίες αυτές που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Κοζάνης.

1. Επιμέρους Σημείο Αναφοράς για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Λειτουργία του Επιμέρους Σημείου Αναφοράς για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό ζητημάτων που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης, την ισότιμη μεταχείριση των Ατόμων με Αναπηρίες και την προαγωγή των δικαιωμάτων τους.

2. Σύσταση Ομάδας Εργασίας

Σύσταση και λειτουργία υπό την καθοδήγηση του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, ομάδας εργασίας για τη βελτίωση των υφιστάμενων και δημιουργίας νέων δομών υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία. Η συγκεκριμένη ομάδα, στη σύνθεση της οποίας αξίζει να αναφερθεί πως συμμετείχαν και δύο στελέχη με αναπηρία του Δήμου Κοζάνης, κατέγραψε ανά υπηρεσία, όλες τις αρμοδιότητες του Δήμου Κοζάνης, μελέτησε δυνατά και αδύναμα στοιχεία στην παροχή υπηρεσιών και στην προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση αυτών των υπηρεσιών, αλλά και τη δημιουργία νέων. 

3. Απόδοση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβούλιου Κοζάνης στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, με ηχητική περιγραφή και υπότιτλους

Οι αποφάσεις που λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τις συνεδριάσεις των μελών του, αποτυπώνονται σε συνοπτικό κείμενο, το οποίο αποδίδεται στη νοηματική γλώσσα και καταγράφεται σε βίντεο. Σε κάθε βίντεο υπάρχει υποτιτλισμός, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα ακοής να παρακολουθήσουν το οπτικοακουστικό υλικό, ενώ η παρουσίαση των θεμάτων συνοδεύεται από ηχητική περιγραφή, δίνοντας πρόσβαση στην πληροφόρηση και σε άτομα με προβλήματα όρασης.

4. Εγκατάσταση εξοπλισμού ραδιοσήμανσης και υπηρεσιών προσανατολισμού ατόμων με οπτική αναπηρία

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση συσκευών ραδιοσήμανσης χώρων που θα τοποθετηθούν σε ειδικά σημεία εντός των κτιρίων του δημαρχείου και της κοινωνικής υπηρεσίας, για την περιήγηση των ατόμων με οπτική αναπηρία. Η ραδιοσήμανση θα αξιοποιείται από το λογισμικό των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, προκειμένου η εφαρμογή να αντιλαμβάνεται το σημείο και τον χώρο στον οποίο βρίσκεται ο χρήστης και στη συνέχεια να παρέχει τις αντίστοιχες οδηγίες και λοιπές βοηθητικές λειτουργίες.

5. Χρήση της εφαρμογής iris (για κωφούς και βαρήκοους) 

Σε συνεργασία με την εταιρεία Bevica, εξασφάλισε τη χρήση της εφαρμογής iris για τις υπηρεσίες που στεγάζονται στο Δημαρχείο, καθώς και ένα επιπλέον δικαίωμα χρήσης το οποίο δωρίζει στο Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης.

Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να λάβει άμεση διερμηνεία από και προς τη νοηματική γλώσσα και χειλεανάγνωση, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του διερμηνέα στο σημείο εξυπηρέτησης. Η διερμηνεία πραγματοποιείται εξ αποστάσεως μέσω άμεσης σύνδεσης με το ΕΙΚ, σε ειδικά διαμορφωμένο για το σκοπό αυτό χώρο. Η Υπηρεσία παρέχεται δωρεάν από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Δράσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας σε δημοτικά κτήρια των Ατόμων με Αναπηρία, μετά και την ένταξη της πράξης «Δράσεις βελτίωσης προσβασιμότητας ΑμεΑ Δήμου Κοζάνης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020».  

6. Αποτύπωση όλων των θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ

Αποτυπώθηκαν με τη βοήθεια του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS) όλες οι θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τον άνθρωπο με αναπηρία που μετακινείται με το όχημα του στην πόλη. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν ειδικοί πομποί σηματοδότησης της χρήσης της κάθε θέσης. 

7. Πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΚΕΑΤ

Προετοιμασία των ενεργειών για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. Η συνεργασία αυτή ανάμεσα στα υπόλοιπα, θα εκπαιδεύσει στελέχη του Δήμου Κοζάνης στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα όρασης. 

8. Βελτίωση της προσβασιμότητας των δημοτικών κτιρίων

Πραγματοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης της προσβασιμότητας σε δημοτικά κτήρια των Ατόμων με Αναπηρία, μετά και την ένταξη της πράξης «Δράσεις βελτίωσης προσβασιμότητας ΑμεΑ Δήμου Κοζάνης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020». 

9. Φιλοξενία του Επιστημονικού Συνδέσμου ΝΙΚΗ-Σωματείο Γονέων ΑμεΑ

Τα ενήλικα άτομα και το επιστημονικό προσωπικού του ΕπιστημονικούΣυνδέσμου ΝΙΚΗ- Σωματείο Γονέων Ατόμων με Αναπηρίες, φιλοξενήθηκαν από το Δήμο Κοζάνης, στο πλαίσιο της καινοτόμου δράσης αυτόνομης και ημιαυτόνομης διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία.

10. Καταγραφή προσβασιμότητας των δημοσίων κτιρίων του Δήμου Κοζάνης

Καταγράφηκαν, σε συνεργασία με το Γραφείο του Υπουργού Επικρατείας και το ΤΕΕ, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα όλα τα κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος σε ολόκληρη τη γεωγραφική έκταση του Δήμου Κοζάνης και των αναγκαίων παρεμβάσεων, με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκείνων των ενεργειών που θα τα καταστήσουν πλήρως προσβάσιμα στα Άτομα με Αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα. 

Με εκτίμηση,

Γρηγόρης Τζουμερκιώτης

Τ. 694 828 6427

Web. www.tzoumerkiotis.blogspot.com

Social Media

Facebook:  Tzoumerkiotis Grigoris

Instagram: tzoumerkiotis_grigoris