Προτάσεις Τουριστικής Αξιοποίησης του Βοΐου- Στέργιος Παπαθανασίου / Χημικός -Οινολόγος Α.Π.Θ – Ιατρικός Επισκέπτης / Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Εκλογικής Περιφέρειας Ασκίου Δήμου Βοΐου

Posted by

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΟΪΟΥ

Το Βοϊο είναι ένας ευλογημένος τόπος με θησαυρούς που περιμένουν να τους αναδείξουμε. Τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά αρκετά.

Το γεωγραφικό του ανάγλυφο, η ξεχωριστή πανίδα και η χλωρίδα, η πρόσφατη και παλαιότερη ιστορία του, τα μνημεία και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ορισμένων οικισμών του είναι μερικά από αυτά.

Μπορεί να αποτελέσει τόπο έλξης για ποιοτικό και στοχευμένο τουρισμό. Η ανάδειξη του είναι ζητούμενο.

Μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε τα κλασσικά αλλά και τα σύγχρονα μέσα προβολής και ανάδειξης του. Όσον αφορά τα πρώτα υπάρχουν αρκετά. Όσο για τα σύγχρονα θα πρότεινα τα εξής :

  • 1)  Σύνδεση των μεγάλων οικισμών με google street view.
  • 2)  Δημιουργία V – site ( μπορεί να ‘’ σηκώσει ‘’ μεγάλα αρχεία με εικόνες, video, πληροφορίες, ψηφιακούς καταλόγους ).
  • 3)  Σύνδεση του προηγούμενου με υπάρχοντα e – site προβολής και ενημέρωσης του δήμου και ιδιωτικά.
  • 4)  Τρισδιάστατη προβολή κλειστών χώρων επίσκεψης ( αρχοντικά, εκκλησίες ύστερης και μέσης Βυζαντινής περιόδου, μουσείων, βιβλιοθηκών, ιδιωτικών συλλογών, επισκέψιμων οινοποιείων, σύγχρονων τυροκομείων, κελαριών και άλλων )

5. )Πανοραμική προβολή ανοιχτών χώρων όπως είναι οι αμπελώνες, τα πέτρινα γεφύρια της περιοχής, καλλιέργειες αρωματικών φυτών, ορειβατικά καταφύγια, παραλίμνιας περιοχής φράγματος Σισανίου, χώρων εκδηλώσεων ( fiesta Voio ) και άλλων.

6 )Δημιουργία σημείων ενδιαφέροντος ( tags ) που βρίσκονται στους χώρους επίσκεψης δίνοντας πληροφορίες για τα εκθέματα και τα αντικείμενα που βρίσκονται σ’αυτούς.

7 )Αποτύπωση υπαρχόντων περιπατητικών μονοπατιών και ιππικών διαδρομών της περιοχής και διασύνδεσης τους με τα προηγούμενα.

8 )Παροχή πληροφοριών για τα καταστήματα πώλησης γουνοφόρων ειδών.

9 )Αξιοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για προσωπικό ξενοδοχείων και καταστημάτων εστίασης.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να συμπεριληφθούν σε ολοκληρωμένη μελέτη σκοπιμότητας να κοστολογηθούν ( υποβολή οικονομικών προσφορών από ενδιαφερόμενους ) και να υπαχθούν σε επιδοτούμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ευχαριστώ
Στέργιος Παπαθανασίου