Φωτοδιαδρομή: Γράμμος – Αρένες στην τοποθεσία Μουτσάλια 2/10/2023

Posted by

Ενα από τα αξιοθέατα που κρύβει ο Γράμμος είναι και οι αλπικές λίμνες Αρένες, στην τοποθεσία Μουτσάλια και σε υψόμετρο 1.729 μ.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα αλλά άγνωστα ορεινά υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Λίγο ψηλότερα προβάλλουν οι γυμνές κορυφές του βουνού.

Οι λίμνες Αρένες ή Μουτσάλια όπως αναφέρονται πιο συχνά, κρύβονται μέσα σε ένα πυκνό δάσος οξιάς στη ρίζα της κορυφής του Γράμμου, την Επάνω Αρένα (υψόμετρο 2.196 μ.).

Τοπίο γαλήνιο, καταπράσινο και προσιτό για ελεύθερο κάμπινγκ και πικ-νικ το καλοκαίρι, ποδήλατο βουνού και πεζοπορία.

Οι δύο λίμνες επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα ρυάκι μήκους 60 μέτρων και είναι ρηχές.  Το βάθος τους δεν ξεπερνά το ένα μέτρο.

Ο βυθός τους καλύπτεται από μια πυκνή υδρόβια βλάστηση δίνοντας ένα όμορφο πράσινο χρώμα στα καθάρια νερά που τον χειμώνα παγώνουν.

Πλάι στις λίμνες μία πέτρινη πηγή με τρεχούμενο προσφέρει απλόχερα δροσερό άσπιλο νερό που κατεβαίνει από το βουνό.

Η ονομασία των λιμνών προέρχεται από τη βλάχικη λέξη «μουτσάλι», που σημαίνει «βρεγμένο», ενώ η ονομασία Αρένα προέρχεται από το επίσης βλάχικο και λατινικό, «arena», που σημαίνει «αμμουδερός τόπος».

Οι λίμνες Αρένες έχουν σπουδαία οικολογική αξία. Στα διάφανα νερά τους ζουν σπάνια αμφίβια, όπως τρία είδη τρίτωνες (ο αλπικός, ο κοινός και ο λοφιοφόρος). Η περιοχή έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην περιοχή υπάρχει ένα σύμπλεγμα δασικών δρόμων για off-road διαδρομές για αυτοκίνητα 4Χ4.

Επίσης ένα αρκετά καλοσυντηρημένο δίκτυο μονοπατιών με σήμανση που έχουν τοποθετήσει φυσιολατρικοί και ορειβατικοί σύλλογοι. Στο Γράμμο οι πεζοπόροι θα συναντήσουν και το Διεθνές Μονοπάτι Ε6 που διασχίζει περάσματα τα οποία παλιότερα συνέδεαν τα χωριά της περιοχής.

Πώς να πάτε

Η πρόσβαση στις λίμνες Αρένες γίνεται οδικώς από τον επαρχιακό δρόμο Νεστορίου προς Πεύκο με κατεύθυνση το Πευκόφυτο (νότια). Στο τρίστρατο συνεχίζουμε ευθεία και μετά το γεφύρι στο Σαραντάπορο ποταμό και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στρίβουμε δεξιά στον χωματόδρομο (βατός για συμβατικά αυτοκίνητα το καλοκαίρι). Προσοχή στις ταμπέλες. Η απόσταση από το χωριό Πεύκος μέχρι τις λίμνες Αρένες είναι περίπου 23 χλμ.