Φωτοδιαδρομή με τον Παναγιώτη στο Γεφύρι της Ζούζουλης Καστοριάς 13/10/2023

Posted by

 Βρίσκεται στην τοποθεσία Καζάνια πάνω από τα νερά του ζουζουλιώτικου ρέματος και ενώνει το Σμόλικα με το Βόιο. Θεωρούνταν σημαντικό πέρασμα από την Ήπειρο στη Δυτική Μακεδονία. Είναι μονότοξο με μήκος 25 μ. και ύψος 7μ. και κατασκευάστηκε το 1880. Το καλοκαίρι μπορεί, αν είστε τυχεροί, να συναντήσετε βοσκούς με τα κοπάδια τους. 

κατηφορικός χωματόδρομος μετά τη Ζούζουλη οδηγεί σύντομα στο ομώνυμο πέτρινο γεφύρι και στο νερόμυλο του Νάκη, που βρίσκονται στο Ζουζουλιώτικο ρέμα. Εκεί οδηγεί επίσης ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι διάρκειας 40΄, που ξεκινάει από το κέντρο του οικισμού. Ακόμη, από το γεφύρι διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6, που κατευθύνεται από τη Σαμαρίνα προς τον Πεντάλοφο. 

Το γεφύρι χτίστηκε το έτος 1880 στη θέση Καζάνια με σκοπό να συνδέσει τη Ζούζουλη, τη Φούρκα και τη Σαμαρίνα με τον Πεντάλοφο, αποτελώντας το σημαντικότερο πέρασμα για τους εμπόρους, τους ταξιδιώτες και τα κοπάδια των Βλάχων από την Ήπειρο στη Δυτική Μακεδονία.

Η παράδοση αναφέρει, ότι χτίστηκε με τη χορηγία ενός αγωγιάτη από τη Φούρκα στη μνήμη του αδερφού του που πνίγηκε στο ρέμα. Μια άλλη εκδοχή, θέλει να χτίστηκε με τη χρηματοδότηση του τοπικού άρχοντα, επειδή συγκινήθηκε από τον πνιγμό ενός μικρού κοριτσιού, όταν το τσελιγκάτο της επιχείρησε να διαβεί το ορμητικό ρέμα. Οι μάστορες που το έχτισαν ήταν από την Καστάνιανη της Κόνιτσας και θεωρούνταν ως οι καλύτεροι της Ηπείρου. Στη θεμελίωσή του παραβρέθηκε και ο Ζουζουλιώτης Μάνθος Δημήτριος χάρη στον οποίο είναι γνωστή και η ημερομηνία κτίσης του.

Το γεφύρι βοηθούσε τους κατοίκους να περνούν με ασφάλεια προς το Τσοτύλι και τα Γρεβενά ή τα χειμαδιά της Θεσσαλίας. Το όνομα του πήρε από τον ιδιοκτήτη (Γιάννη Αντωνίου) του πέτρινου νερόμυλου που βρισκόταν δίπλα του. Ο νερόμυλος ανακατασκευάστηκε με κοινοτικό πρόγραμμα πριν λίγα χρόνια, αλλά δυστυχώς κατέρρευσε ολόκληρη η σκεπή του λόγω κακής στατικής μελέτης.