Φωτοδιαδρομή : Στο Χιονισμένο Ρόκαστρο Βοΐου 23/1/2024

Posted by

Στις διαδρομές , έχουμε πολλές φορές επισκεφτεί το Ρόκαστρο , αλλά ποτέ όταν ήταν χιονισμένο .

Ένας πανέμορφος, οικισμός, απ’ όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την υπέροχη φύση του Βοϊου και την οροσειρά της Πίνδου, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4χλμ. από το Τσοτύλι, προσφέροντας σε περιηγητές και πεζοπόρους μια εύκολη και ενδιαφέρουσα διαδρομή στην περιοχή.

Το Ρόκαστρο, είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός με τα κτίσματα που έχουν απομείνει πλέον να πνίγονται από την βλάστηση, αλλά κάποια από αυτά να στέκονται ακόμα όρθια ενάντια στη χρόνια εγκατάλειψη..

Το μόνο άθικτο και συντηρημένο κτίριο, είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου, τον οποίο περιποιούνται απόγονοι οικογενειών με καταγωγή από το Ρόκαστρο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 794μ.

Το Ρόκαστρο ήταν από τα παλαιότερα χωριά του Βοΐου, είχε ωραίο κάστρο, από το οποίο πήρε το όνομά του και βρίσκεται σε μια απομονωμένη τοποθεσία ακριβώς πάνω από το Ανθοχώρι, το οποίο εγκαταλείφθηκε μεταξύ 1960-1970

Για όσος δοκιμάσουν να προσεγγίσουν πεζοπορικά το Ρόκαστρο, η φύση θα τους ανταμείψει με υπέροχα τοπία .

Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 1981, στο Ρόκαστρο είχαν απομείνει δύο κάτοικοι και έπειτα εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά. Τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας αριθμούσε 35 Έλληνες χριστιανούς και το 1920 είχε φτάσει τους 90 κατοίκους. Από τότε ο πληθυσμός του μειωνόταν σχεδόν συνεχώς, παρουσιάζοντας μαζική φυγή μεταξύ των δεκαετιών ’61 και ’71.

Στο Ρόκαστρο πλέον η μόνη ζωή υπάρχει από βοσκούς με τα κοπάδια τους, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν πληροφορίες για την περιοχή.

Εμείς σήμερα φτάσαμε με το αυτοκίνητο , περνώντας μέσα από το Τσοτύλι με κατεύθυνση προς το Ανθοχώρι.