
Ο Δήμος Άργους Ορεστικού και το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Άργους Ορεστικού διοργανώνουν την εκδήλωση “Στο Φως του Αυτισμού”, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025, από τις 10:00 έως τις 12:30, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Άργους Ορεστικού.
Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τον αυτισμό, προάγοντας τη συμπερίληψη και την κατανόηση των αυτιστικών ατόμων.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν διαδραστικές δραστηριότητες σε έξι διαφορετικούς σταθμούς:
✔ Αισθητηριακή εμπειρία ✔ Επικοινωνία και κοινωνική αλληλεπίδραση ✔ Καθημερινές δεξιότητες ✔ Δημιουργική έκφραση ✔ Σχολικό περιβάλλον και προσαρμογή ✔ Αθλητικές δραστηριότητες και ψυχοκινητική ανάπτυξη
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δράση “Πάσα στον αυτισμό”, η οποία περιλαμβάνει το άθλημα Boccia και αισθητοκινητικές δραστηριότητες, ενισχύοντας τη συνεργασία, τη συγκέντρωση και την κινητική ανάπτυξη των μαθητών.
Αναλυτικότερα, οι δράσεις έχουν ως εξής:
“Πάσα στον αυτισμό” – Η δραστηριότητα περιλαμβάνει το άθλημα Boccia και αισθητοκινητικές δραστηριότητες, ενισχύοντας τη συνεργασία, τη συγκέντρωση και την κινητική ανάπτυξη των μαθητών.
“Όλα διαφορετικά, όλα όμορφα” – Δημιουργία πολύχρωμων λουλουδιών, συμβολίζοντας τη μοναδικότητα και την πολυμορφία των ατόμων με αυτισμό.
“Οστομάχιον: το παζλ της διαφορετικότητας” – Δραστηριότητα βασισμένη σε μαθηματικό πρόβλημα του Αρχιμήδη, που αναδεικνύει τη διαφορετικότητα και τη σημασία της σύνθεσης μέσα από ένα αρχαίο παζλ. Το Οστομάχιον αποτελεί πρόγονο του σημερινού παζλ και τάνγραμ.
“Ο κόσμος μέσα από τα μάτια μου” – Βιωματικά παιχνίδια που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα τις εμπειρίες των ατόμων με αυτισμό.
“Αγαπώ την επανάληψη” – Συλλογικό ζωγραφικό έργο βασισμένο στον ρυθμό και το μοτίβο, εμπνευσμένο από την επαναληπτική σκέψη και δημιουργικότητα των ατόμων με αυτισμό.
“Αν ήμουν στη θέση σου…” – Προβολή βίντεο και γραπτή έκφραση συναισθημάτων πάνω σε κομμάτια παζλ, ενθαρρύνοντας την ενσυναίσθηση και τη βαθύτερη κατανόηση της διαφορετικότητας.
Παράλληλη Δράση: Ραδιοφωνική εκπομπή “Λίγο χρόνο για τον αυτισμό” – Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή, στην οποία αντιπροσωπείες μαθητών των συμμετεχόντων σχολείων θα μοιραστούν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους σχετικά με τον αυτισμό. Η εκπομπή θα αναμεταδίδεται από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που επιθυμεί να ενημερωθεί και να κατανοήσει καλύτερα τον αυτισμό.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δήμο Άργους Ορεστικού ή το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Άργους Ορεστικού στα τηλέφωνα 2467351319 και 2467042168.
Ας σταθούμε μαζί στο πλευρό των ατόμων με αυτισμό, χτίζοντας μια κοινωνία πιο συμπεριληπτική και ευαισθητοποιημένη! #ΣτοΦωςΤουΑυτισμού